Skinnen

Skinn2

Vackra lammskinn finns till salu: gråvita, silvergrå och helsvarta – både långhåriga och med klassiskt krullig lock. Priserna är från 2 750 kr.

Du kan köpa lammskinnen var som i Stor-Stockholm – ring för överenskommelse om tid och plats. Annars säljs lammskinnen vid personliga visningar på Undal Frugården utanför Åkersberga i Södra Roslagen. Hör av dig för mer info på bella.tidblad@gmail.com eller 0708 60 90 76.

Vill du spinna eller tova själv? Kardflor säljs för 540 kr/kilot.

Skinnspill som passar för julpyssel eller att laga skinnvantarna säljs för 50 kr/kilot.

Så sköter du dina skinn: Skinnen är tvättbara men jag avråder från att tvätta dem, för pälsen blir mattare och själva huden torkar ut snabbare om de tvättas.

Om man spiller något på skinnet (välling, sylt eller liknande kladdigt) är rådet att bara skölja den delen av pälsen under en kran med rinnande kallvatten, så kort tid och på ett så litet område som möjligt – helst inte vatten ända ner till huden, om möjligt. Torka torrt med handduk och låt torka luftigt över exempelvis en en stolsrygg.

Skaka och lufta skinnen ofta. Borsta gärna med karda (typ hund- eller kattstålborste). Häng över stång eller något lite brett i fuktigt badrum för att öka locken.

När det är vinter är det bra att jobba igenom pälsen med ren snö. Skaka ur snön och häng luftigt. Låt skinnet hänga ute en kall vinternatt om du känner dig orolig för kvalster etc.

Ett riktigt effektivt sätt att få bort damm och smuts är att spruta luft från kompressor – då åker det allra mesta skräpet bort, dock inte håret 🙂

OM skinnen tvättas i vatten ska man använda ull- eller sidentvål som har det rätta ph-värdet just för hudsidan. Ett skinn ska inte torka i närheten av värmekälla eller i direkt solsken – och inte heller på tunn lina, för då blir det ett veck. Gnugga och bearbeta skinnsidan flera gånger när den är fuktig för annars blir den hård och stel när den är torr.